Back to All Events

If there weren’t any blacks you’d have to invent them - Aurélie Di Marino - met Farbod


  • Beursschouwburg 20 Auguste Ortsstraat Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1000 Belgium (map)

Vijf acteurs vertalen de visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu.

If there weren’t any black you’d have to invent them is een film van Johnny Speight uit 1968. Bijna exact 50 jaar na het uitkomen van deze film spelen 5 acteurs zich in een reënactment de pleuris. Ze doen dit door maar liefst 16 rollen te vertolken!

Aurelie Di Marino, Benjamin Op de Beeck, Btissame Bourrich, Nona Buhrs en Ahilan Ratnamohan keren het script als een historisch document binnenste buiten. Is het verlangen naar segregatie een inherent menselijk kenmerk? Hebben we het vrijheidsdenken helemaal geïncorporeerd? Wat schiet er nog over van de verzuilde maatschappij waar Speight de draak mee stak? Wie speelt vandaag welke rol? Hoeveel verschillende rollen kan de 21e-eeuwse mens tegelijkertijd op zich nemen? Wat is er veranderd en wat hetzelfde gebleven? Wat is er complexer geworden?

Al spelende proberen ze om Speights visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu te vertalen: een anachronistische spiegel die akelig veel van het heden onthult. 

Earlier Event: December 17
Bal Mosquee