SHIRAZ, tell me about the revolution? - Farbod Fathinejad

farbodfathinejadfard-shiraz.1800x1200.jpg

Na een passage op het ENTER-festival, zet Farbod een stap verder in het ontwikkelen van zijn voorstelling SHIRAZ, tell me about the revolution?, en stelt het in avant-première voor op het Batârd in de Beursschouwburg.

In 1945 gaat de eerste universiteit in Shiraz open.
In 1963 mogen vrouwen in Iran voor het eerst gaan stemmen.
In 1971 organiseert de Sjah het duurste en grootste feest uit de geschiedenis.
In januari 1979 komt iedereen op straat, het land staat op zijn kop. Op 1 april wordt de Islamitische Republiek Iran uitgeroepen.
In 1990 ben ik geboren.
In 2018 word ik - misschien - Belg.

In Shiraz, tell me about the revolution? doorkruist Farbod de verschillende werelden waarin hij is opgegroeid en legt hij ze willekeurig weer boven elkaar. Hij fileert ongenadig de twee systemen die hem maakten tot wie hij is. Hij toont ons de realiteit van overheidsinstanties die hem - en talloze anderen - herleiden tot een speelbal van structuren. Pijnlijk wordt het wanneer zijn menselijk enthousiasme botst op de poging tot objectiviteit van de machtsstructuren.

 

Gekiemd in TransfoCollect, Coaching: Michiel Soete en Benjamin Op de Beeck, Licht: Bas De Vos, Video: Sara Sampelayo, Techniek: Gregor Van Mulders, Dramaturgisch onderzoek: Dries Douibi, Costumes: Anne-Catherine Kunz, Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Co-productie: Bâtard Festival, D E T H E A T E R M A K E R, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, BUDA, Citylab, ARSENAAL/LAZARUS, Met dank aan: Johan Dehollander, Aurelie Di Marino, Silke Huysmans en Hannes Dereere, Anne-Catherine Kunz, begeleiders en leden van TransfoCollect, Lukas Stallaert, Reza Farnoud en Abdolfazl Ourdokhani . Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

YOU MIGHT ALSO LIKE:

MUNTTHEE (the sequel) - Adnane Lamarti

munt2.00.jpg

Adnane zoekt verder naar het ideale recept van MUNTTHEE… ditmaal mogen enkele deelwerkingen van De Kriekelaar, zoals de seniorenwerking en verschillende vrouwenwerkingen, komen proeven van zijn MUNTTHEE op vrijdag 26 oktober in De Kriekelaar…

Muntthee is het eerste stuk van Adnane Lamarti (TransfoCollect). Hij brengt tijdens dit toonmoment elementen uit zijn eigen leefwereld op scène. In een mengeling van kleuren en culturen vertelt hij zijn visie op identiteit. Wat is een mens? Wat maakt de maatschappij van ons? Wordt onze echte identiteit niet vaak weggewist of 'weggeleerd'? Zien ouders, onderwijzers en de samenleving ons als wie we echt zijn of spelen vooral verwachtingen een rol? Een stuk over identiteit, zijn wie je bent en gezien worden als mens. - Work in progress -

Vrijdag 26 oktober om 10u30 in GC De Kriekelaar - gratis mits reservering

met de steun van De Kriekelaar, TransfoCollect, Circuit Jong & Divers en DARNA

YOUnited9000 - Toonmoment o.l.v. Giovanni

29511354_10156005415221677_1956705865046163456_o.jpg

Al voor het vijfde seizoen op rij gaat een groep Gentse jongeren elke woensdagmiddag aan het experimenteren met dans, theater en muziek in de atelierwerking van Victoria Deluxe. Ze worden daarbij begeleid en gecoacht door drie professionele kunstenaars, dit jaar zijn dat Giovanni Baudonck (theater), Tim Stevens (dans) en Walid Ben Chikha (muziek). Het resultaat presenteren ze op het toonmoment op 26 en 27 april 2018 in Minnemeers. 

STIGMATE - Enterfestival - van en met Sihame

stigmate-2sihame-el-hadioui-952x891.jpg

Sihame Haddioui, verkent in haar onewomanshow Stigmate de wereld van Neo, een dystopische werkelijkheid gebouwd op fundamenten van de utopie. Denk een Brussels editie van Black Mirror, waarin realiteit al lang de fictie voorbij is. Vergeet alles wat u denkt te weten over onze samenleving en zijn gemeenschappen – uw herinneringen zullen hoe dan ook gewist worden!

CANTINA - Laïka met Hasib

© Kathleen Michiels

Een ‘cantina’ in Spanje is een plek dichtbij het station, waar je snel iets eet, iets drinkt, het nieuws becommentarieert en je baas uitscheldt. Een plek van komen en gaan. Om te lang te blijven hangen als je te dorstig bent. In Italië is een ‘cantina’ een koude kelder waar je wijn laat rijpen. Een provisiekast vol met blikken opgelegde augurken, geconserveerde tomaten, gekonfijte citroen. Bij ons roept kantine het beeld op van een kille ruimte met lange tafels waar te veel mensen samen eten. In Mexico is het een lokaal met een speciale sfeer. Plastic stoelen, kleurrijke muren, verbleekte parasols. Waar je dronken wordt en stevige gesprekken voert en als het nodig is in een gevecht belandt.

CANTINA van Laïka is dat alles samen. Een plek waar verschillende werelden tevoorschijn worden getoverd, waar droom en werkelijkheid versmelten. Een plek waar acteurs en zangers je in vervoering brengen. En waar je bovenal heerlijk eten krijgt voorgeschoteld.

SHIRAZ - Farbod Fathinejad

SHIRAZ.jpg

SHIRAZ is een artistiek onderzoek naar processen van verlangen en weerstand in underground bewegingen. Het vertrekt vanuit de vaststelling dat kapitalisme nog steeds de norm is in de samenleving en zich dominant in onze levens blijft manifesteren. Een giftige samenleving die ons meer doet consumeren dan we eigenlijk kunnen verteren. Indien je, om welke reden dan ook, een kritisch perspectief werpt op deze ideologie, spuwt het systeem je uit. Net daarom onderzoekt Shiraz het alledaags leven van mensen die zin proberen te geven aan het cultureel geweld dat zich voortdurend reproduceert in ieder van ons. 

Productie: CityLab Pianofabriek In samenwerking met: Kunstenwerkplaats Pianofabriek Voorstelling gekiemd bij TransfoCollect


Donderdag 26 april als WORK IN PROGRESS op het Enterfestival