WHERE ARE WE GOING TO LAND?
Jun
2
8:00 PM20:00

WHERE ARE WE GOING TO LAND?

EEN TITEL:

WHERE ARE WE GOING TO LAND? …

EEN MOTTO:

"THINGS FALL APART

THE CENTRE CANNOT HOLD

MERE ANARCHY IS LOOSED UPON THE WORLD

THE BLOOD-DIMMED TIDE IS LOOSED

EVERYWHERE THE CEREMONY OF INNOCENCE IS DROWNED

THE BEST LACK ALL CONVICTION

WHILE THE WORST ARE FULL OF PASSIONATE INTENSITY"

(W.B. YEATS)

EEN TEKST: vrij naar Berardi:

Il faut se re-approprier de l’autonomie cognitive
Ré-inventer la pensée et la puissance commune
Redonner du sens au monde selon ses besoins ecologiques et sociaux

Activate a platform of self-organisation of cognitarians and precarians.

Reshuffle the general intellect instead of embracing the individual comformist mind

Resignify the world according to social ecological needs.

We moeten de filosoof Heidegger opnieuw lezen. DASEIN

We interpreteren dat als ER ZIJN

en ook als MENS ZIJN.

Maar ook DE BOOM IS ER,

hij heeft geen angst of ennui om zijn ER ZIJN uit te houden.

Van en met: the parliament of potencies, the parliament of things, the parliament of fishes Ahmed, Alice, Amin, Aurelie, Beyza, Céline, Edoardo, Emiliano, Esther, Farbod, Franco Bifi Berardi, Geert, Georgina, Giovanni, Habibatou, Haider, Hamza, Jacques, Kelly, Kristof, Luna, Mariama, Najwa, Nouha, Ousmane, Rinaldy, Roel, Sofie, Tressy, Valéria

View Event →
1 TO THE 3rd POWER
May
29
7:00 PM19:00

1 TO THE 3rd POWER

Een Identiteit, een bepaalde maatschappij, een wereld en een leven die gegeven worden aan een 21 jarige jongedame. Dit is 1 van 7 miljard andere verhalen. Dit is 1 tot de 3de macht.

Een solo van en door Beyza Taspinar. In het kader van Circuit Jong & Divers

View Event →
OUTSIDE IN
Apr
19
5:00 PM17:00

OUTSIDE IN

TransfoCollect trekt opnieuw naar het Arsenaal te Mechelen… Een week lang palmen we het gebouw van ARSENAAL/LAZARUS in. Elke deelnemer wordt uitgedaagd om een verhaal te vertellen met zijn/haar eigen talent en wordt gelokt naar het experiment.

View Event →
DREAMING BY NUMBERS
Feb
23
to Feb 24

DREAMING BY NUMBERS


Een sprekende bever die je huis opeet, een warme hand op je schouder die verdwijnt wanneer je je omdraait, het bos waarin... 
Altijd al gefascineerd geweest door die magische wereld van dromen? Die plek waar je onderbewustzijn het van de realiteit overneemt?

In een samenwerking met Destelheide & Hanenbos werkt TransfoCollect met ondersteuning van Louis Vanhaverbeke drie weekends aan een artistieke interventie. Het uitgangspunt? De “dromerige” collectie van de huidige MIMA-tentoonstelling, het Napolitaanse droomduidingsboek Smorfia, de surrealisten, authentic movement en écriture automatique.

Tijdens Museum Night Fever zet MIMA de poort naar het onderbewuste wagenwijd open. Klaar voor een absurdistische trip?

Van en met: Ahmed, Arno, Céline, Emiliano, Farbod, Francis,Hakim, Luna , Ousmane, Sarah, Solange, Valéria, Wided

Coaching: Edoardo, Esther, Geert, Giovanni, Kristof, Louis, Sofie

Deze artistieke interventie kwam tot stand door de samenwerking tussen MIMA, Destelheide & Hanenbos, TransfoCollect en Louis Vanhaverbeke en werd ondersteund door d e t h e a t e r m a k e r

View Event →
MUNTTHEE
Oct
26
10:30 AM10:30

MUNTTHEE

Adnane zoekt verder naar het ideale recept van MUNTTHEE… ditmaal mogen enkele deelwerkingen van De Kriekelaar, zoals de seniorenwerking en verschillende vrouwenwerkingen, komen proeven van zijn MUNTTHEE op vrijdag 26 oktober in De Kriekelaar…

View Event →
CANTINA - Laïka met Hasib
Apr
29
5:00 AM05:00

CANTINA - Laïka met Hasib

Een ‘cantina’ in Spanje is een plek dichtbij het station, waar je snel iets eet, iets drinkt, het nieuws becommentarieert en je baas uitscheldt. Een plek van komen en gaan. Om te lang te blijven hangen als je te dorstig bent. In Italië is een ‘cantina’ een koude kelder waar je wijn laat rijpen. Een provisiekast vol met blikken opgelegde augurken, geconserveerde tomaten, gekonfijte citroen. Bij ons roept kantine het beeld op van een kille ruimte met lange tafels waar te veel mensen samen eten. In Mexico is het een lokaal met een speciale sfeer. Plastic stoelen, kleurrijke muren, verbleekte parasols. Waar je dronken wordt en stevige gesprekken voert en als het nodig is in een gevecht belandt.

CANTINA van Laika is dat alles samen. Een plek waar verschillende werelden tevoorschijn worden getoverd, waar droom en werkelijkheid versmelten. Een plek waar acteurs en zangers je in vervoering brengen. En waar je bovenal heerlijk eten krijgt voorgeschoteld.

View Event →
STIGMATE - Sihame Haddioui
Apr
28
7:00 PM19:00

STIGMATE - Sihame Haddioui

Sihame Haddioui, verkent in haar onewomanshow Stigmate de wereld van Neo, een dystopische werkelijkheid gebouwd op fundamenten van de utopie. Denk een Brussels editie van Black Mirror, waarin realiteit al lang de fictie voorbij is. Vergeet alles wat u denkt te weten over onze samenleving en zijn gemeenschappen – uw herinneringen zullen hoe dan ook gewist worden!

View Event →
SHIRAZ - Farbod Fathinejad
Apr
26
8:30 PM20:30

SHIRAZ - Farbod Fathinejad

SHIRAZ is een artistiek onderzoek naar processen van verlangen en weerstand in underground bewegingen. Het vertrekt vanuit de vaststelling dat kapitalisme nog steeds de norm is in de samenleving en zich dominant in onze levens blijft manifesteren. Een giftige samenleving die ons meer doet consumeren dan we eigenlijk kunnen verteren. Indien je, om welke reden dan ook, een kritisch perspectief werpt op deze ideologie, spuwt het systeem je uit. Net daarom onderzoekt Shiraz het alledaags leven van mensen die zin proberen te geven aan het cultureel geweld dat zich voortdurend reproduceert in ieder van ons. 

Productie: CityLab Pianofabriek In samenwerking met: Kunstenwerkplaats Pianofabriek Voorstelling gekiemd bij TransfoCollect

View Event →
PETIT ESPACE - Action Malaise met Abdoulaye
Apr
25
5:00 PM17:00

PETIT ESPACE - Action Malaise met Abdoulaye

Mag ik proeven voor ik iets koop in een Belgische winkel? Moet ik de regels die de buschauffeur oplegt volgen? Verdraag ik het als mijn man mij wil kussen in het openbaar? Petit Espace I gaat -met de nodige humor- over irritaties, seksualiteit en onbegrip. Mensen van verschillende origine botsen en gaan bewust over elkaars grenzen in dagdagelijkse locaties; in een sandwichbar, een bus of bij de psychiater.

View Event →
TRIGGER OF HAPPINESS - Ana Borralho & João Galante met TransfoCollect
Apr
20
to Apr 21

TRIGGER OF HAPPINESS - Ana Borralho & João Galante met TransfoCollect

  • Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28 1000 Brussel België (map)
  • Google Calendar ICS

Hoe we kunnen groeien en zijn en hoe we ons hierbij kunnen vinden zonder ons te verliezen.

Eén op drie jongeren is ooit depressief geweest. Als hormonale tornado’s zijn ze het slachtoffer van hun eigen ontwikkeling, zijn ze gevoelig voor stress, druk, ruzie en tienerdrama. Zelden voelen ze zich trots of gelukkig. Maar wat is geluk? Wat kan geluk triggeren? Ligt geluk buiten onze comfortzone?

Voor deze voorstelling werken performers Ana Borralho en João Galante samen met TransfoCollect, een groep Brusselse jongvolwassenen tussen 18 en 23 jaar. Via de dromen en verwachtingen van deze jongeren - voor wie de toekomst een vaag iets is - herdenken ze onze huidige manier van samenleven in een snel veranderende wereld.

View Event →
Muntthee - Adnane Lamarti - TRY OUT Schoolvoorstelling
Apr
16
2:00 PM14:00

Muntthee - Adnane Lamarti - TRY OUT Schoolvoorstelling

Muntthee is het eerste stuk van Adnane Lamarti (TransfoCollect). Hij brengt tijdens dit toonmoment elementen uit zijn eigen leefwereld op scène. In een mengeling van kleuren en culturen vertelt hij zijn visie op identiteit. Wat is een mens? Wat maakt de maatschappij van ons? Wordt onze echte identiteit niet vaak weggewist of 'weggeleerd'? Zien ouders, onderwijzers en de samenleving ons als wie we echt zijn of spelen vooral verwachtingen een rol? Een stuk over identiteit, zijn wie je bent en gezien worden als mens. - Work in progress -

View Event →
If There Weren't Any Blacks You'd Have to Invent Them - Aurélie Di Marino met Farbod
Mar
10
to Mar 11

If There Weren't Any Blacks You'd Have to Invent Them - Aurélie Di Marino met Farbod

Vijf acteurs vertalen de visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu.

Aurelie Di Marino invites Ahilan Ratnamohan, Benjamin Op de beeck, Nona Buhrs, Farbod Fathinejadfard and Kaat Arnaert to put ‘If there weren’t any blacks you should have to invent them’ on stage, a 1968 filmscript written by Johnny Speight. By staging this seemingly outdated movie, they question an important paradox of society today: the conscious complicity of the members of society to systemic violence which is openly ignored and displaced and which creates a lingering subconscious feeling of guilt at an individual level. 'If there weren't any blacks you'd have to invent them' plays with the paradox between the acknowledgement of the injustice of the dominant white male powerstructures and the fact that one uses those same powerstructures to consolidate their personal position. Everybody puts on his costume and plays his role. Is there still a human heart beating behind the costume?

 

Gebaseerd op het filmscenario 'If There Weren't Any Blacks You'd Have to Invent Them’ van Johnny Speight
Van en met: Aurelie Di Marino, Farbod Fathinejadfard, Benjamin Op de Beeck, Ahilan Ratnamohan, Nona Buhrs, Kaat Arnaert
Dramaturgie: Dries Douibi
Techniek: Gregor Van Mulders, Delphine Dupont
Decor: Jozef Wouters / Decoratelier & Tim Vanhentenryk
Kostuums: Atelier Ad Hoc
Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek Coproductie: d e t h e a t e r m a k e r, Beursschouwburg, De Grote Post, C-Mine
Met steun van Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Het Bos, Kunstencentrum BUDA
Met dank aan: Btissame Bourrich, Merel Van de Gehuchte, Elsemieke Scholte, Karlien Vanhoonacker, Johan Dehollander, Delphine Coërs

View Event →
Muntthee - Adnane
Feb
28
8:00 PM20:00

Muntthee - Adnane

Muntthee is het eerste stuk van Adnane Lamarti (TransfoCollect). Hij brengt tijdens dit toonmoment elementen uit zijn eigen leefwereld op scène. In een mengeling van kleuren en culturen vertelt hij zijn visie op identiteit. Wat is een mens? Wat maakt de maatschappij van ons? Wordt onze echte identiteit niet vaak weggewist of 'weggeleerd'? Zien ouders, onderwijzers en de samenleving ons als wie we echt zijn of spelen vooral verwachtingen een rol? Een stuk over identiteit, zijn wie je bent en gezien worden als mens. - Work in progress -

View Event →
INVITED - Seppe Baeyens, met Roel & Adnane
Feb
23
to Feb 25

INVITED - Seppe Baeyens, met Roel & Adnane

Seppe Baeyens’ nieuwe voorstelling komt er na intensief onderzoek naar (podium)ruimte en co-auteurschap binnen hedendaagse dans. In INVITED formuleert Baeyens zijn artistieke antwoord op de vraag hoe het publiek mee de choreografie bij een voorstelling kan schrijven. Met dans als gemeenschappelijke taal wil hij op een uur tijd naar een alternatieve manier van samenleven  zoeken en zo een gemeenschap stichten met cast en publiek.

INVITED bestaat uit een diverse en intergenerationele groep performers die een weerspiegeling vormt van de samenleving. Ook het publiek zal een belangrijke rol innemen. Essentieel onderdeel van INVITED is de scenografie. Deze verkleint de afstand tussen spelers en publiek door hen samen deel uit te laten maken van één duidelijke (democratische) vorm

View Event →
If there weren’t any blacks you’d have to invent them - Aurélie Di Marino - met Farbod
Dec
21
to Dec 22

If there weren’t any blacks you’d have to invent them - Aurélie Di Marino - met Farbod

Vijf acteurs vertalen de visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu.

If there weren’t any black you’d have to invent them is een film van Johnny Speight uit 1968. Bijna exact 50 jaar na het uitkomen van deze film spelen 5 acteurs zich in een reënactment de pleuris. Ze doen dit door maar liefst 16 rollen te vertolken!

Aurelie Di Marino, Benjamin Op de Beeck, Btissame Bourrich, Nona Buhrs en Ahilan Ratnamohan keren het script als een historisch document binnenste buiten. Is het verlangen naar segregatie een inherent menselijk kenmerk? Hebben we het vrijheidsdenken helemaal geïncorporeerd? Wat schiet er nog over van de verzuilde maatschappij waar Speight de draak mee stak? Wie speelt vandaag welke rol? Hoeveel verschillende rollen kan de 21e-eeuwse mens tegelijkertijd op zich nemen? Wat is er veranderd en wat hetzelfde gebleven? Wat is er complexer geworden?

Al spelende proberen ze om Speights visie op racisme en identiteit uit de mythische jaren ‘60 naar het nu te vertalen: een anachronistische spiegel die akelig veel van het heden onthult. 

View Event →
Bal Mosquee
Dec
17
2:00 PM14:00

Bal Mosquee

Theatergezelschap Kloppend Hert zoekt samen met Transfo Collect naar nieuwe antwoorden voor een nieuwe tijd. Eten we bio of halal? Is de boerkini een nieuw taboe voor de westerse mens? En waarom douchen steeds meer jongeren op school in hun zwembroek? Moeten de rokken korter of langer? Is voetbal voor macho's? Kan je moslim en homo zijn? Waar blijven de gender-neutrale wc's? En wat met de liefde?

Bal Mosquee is een eendagsfestival met theater, lezingen, gesprekken, film, live muziek en enkele surprises. Spelers en muzikanten van Kloppend Hert, Jong Gewei en Transfo Collect draaien onze ideeën over de liefde binnenstebuiten. Met interventies van onder andere Paus Franciscus, Dalida, Donald Trump, Gamal Abdel Nasser, Stephen Fry en Sneeuwwitje.

PROGRAMMA

15u Het protest
Bal Mosquee begint met een tragisch voorval waarover we nog niet veel kunnen onthullen

15.30u Openingsspeech
Wat kan radicale liefde betekenen in deze tumultueuze tijden? We vragen het aan een passionele kritische geest.

16.30u Mr Gay Syria
Een beklijvende en bekroonde filmdocumentaire over Syriërs op de vlucht die hun identiteit terug opeisen.

18u L'amour est un oiseau rebelle
In gesprek met Abdellah Bijat, sociaal werker en finalist van Mr. Gay Belgium, over liefde en geloof.

19u Love Killed My Virginity
Een parel van een kortfilm over de liefde op een Brussels dak. Afstudeerwerk van Arber Aliaj

20.00u L'amour est un enfant bohème
In gesprek met Johan van Acker, gepassioneerd muziekkenner en -programmator, over de liefde in Oosterse en Westerse muziek

21u Concert Les Cerveaux Lents
Les Cerveaux Lents bewandelt muzikale wegen van klezmer, Balkan en andere wereldmuziek tot een streepje jazz en eigen werk.

22u Slotceremonie
Vanop het dak van De Vieze Gasten brengen we een eerbetoon aan onze geliefden

MEER INFO:

View Event →
SJOW - Tint - met Ahlaam
Dec
1
8:45 PM20:45

SJOW - Tint - met Ahlaam

‘All the world’s a stage, and all the men and women are merely players’

Tint organiseert “SJOW”, een sociaal-experiment met jongeren in Brussel. Na een uitgebreide preselectie stellen zes kandidaten zich voor aan het grote publiek met als doel zichzelf één maand lang te filmen.  Ze zijn bereid hiervoor hun privacy 24 uur op 24 op te geven.  Slechts één kandidaat kan intekenen voor deze unieke ervaring en de prijzenpot van 8000 euro winnen. Op vrijdag 1 december om 20u45 wordt er in Bozar, ter gelegenheid van Brussels Bijou, uit de zes jongeren één kandidaat gekozen om dit experiment uit te voeren.   

Tint wil zich verdiepen in de beeldcultuur van Brusselse jongeren en vooral hen aan het woord laten via de voor hun gangbare communicatiemiddelen.  Daarom wil Tint deze jongvolwassenen en hun publiek de kans bieden om een ongefilterde inkijk te geven in hun levens.  Dit project kwam mede tot stand dankzij de steun van de VGC en Zinnema.

 

View Event →
werkweek 29 oktober - 5 november 2017
Oct
29
to Nov 5

werkweek 29 oktober - 5 november 2017

TIJDENS DE WERKWEEK ZIJN GORGES, ESTHER EN GIOVANNI AAN DE SLAG GEGAAN MET ‘KRUMPING BATTLES’ TUSSEN HISTORISCHE FIGUREN ALS JACQUES BREL, DALIDA, LEOPOLD II, MOHAMMED ALI EN TRUMP EN VELE ANDEREN… TER VOORBEREIDING VAN EEN BATTLE TIJDENS BAL MOSQUEE OP 17 DECEMBER BIJ DE VIEZE GASTEN IN GENT.

View Event →
Belgisch Kampioenschap Slam Poetry
Oct
28
9:00 PM21:00

Belgisch Kampioenschap Slam Poetry

De elf beste slammers van het land namen het op 28 oktober 2017 tegen elkaar op! Bij een Poetry Slam krijgt elke dichter drie minuten om de vakjury en de toeschouwers te overtuigen met straffe teksten en een sterke performance. Een slam kan zowel intiem als maatschappelijk geëngageerd zijn. Verwacht je aan een woordenstroom op het scherpst van de snee. Een DJ verzacht tussendoor de knock-outs met stevige beats. Als toeschouwer beslis je mee welke dichter naar de volgende ronde gaat.

Na een spannende strijd tussen vier finalisten won Lisette Ma Neza (19) uiteindelijk het BK Poetry Slam 2017. Teddy Bair kaapte een vierde plaats weg, Kevin Amse ontving een bronzen medaille en Giovanni Baudonck werd vice-kampioen.

De jury had naar eigen zeggen een lastige taak dit jaar. Stuk voor stuk waren de finalisten ijzersterke kandidaten.

View Event →
STIGMATE - Sihame Haddioui
Oct
20
to Oct 21

STIGMATE - Sihame Haddioui

  • Huis van Culturelen en Sociale Cohesie Molenbeek (map)
  • Google Calendar ICS

20 en 21 oktober tonen we u een onontgonnen dimensie van de mensheid.
Jong Brussels talent, Sihame Haddioui, verkent in haar one woman show STIGMATE de wereld van Neo, een dystopische werkelijkheid gebouwd op fundamenten van de utopie.
Denk een Brussels editie van Black Mirror, waarin realiteit al lang de fictie voorbij is.
Vergeet alles wat u denkt te weten over onze samenleving en zijn gemeenschappen – uw herinneringen zullen aangetast worden!

View Event →
Terra Form 2.0 - Love At First Sight
Sep
16
5:00 PM17:00

Terra Form 2.0 - Love At First Sight

In 2016 werd binnen Transfo Collect in verschillende stadia collectief gewerkt aan TERRA FORM*2.0: in een tijd waar de grond steeds vaker van onder je voeten wordt uitgetrokken gaat TRANSFO COLLECT op zoek naar wat nieuwe gemeenschappelijke grond kan inhouden. Na de collectieve voorstelling TERRA FORM* werkten verschillende leden van TRANSFO COLLECT in april 2017 aan hun eigen interpretatie van begrippen als ‘biosfeer’, ’terraformation’, ’thuis’ en ‘grond’.

Een deel van het materiaal ontstaan tijdens TERRA FORM* is te zien op Love at First Sight als TERRA FORM * 2.0. Farbod staat op podium met SHIRAZ en Giovanni met DODO. Mogelijk spelen er aan hun zijde nog enkele andere makers uit TRANSFO COLLECT, bijvoorbeeld Hasib met HOME of Abdoulaye met PLANETARIUM, Alice met Green Grass en wie weet nog anderen.

MEER INFO:

View Event →
Lone Wolves (work in progress) - TheaterFestival
Sep
9
8:30 PM20:30

Lone Wolves (work in progress) - TheaterFestival

James Holmes noemde zichzelf The Joker, compleet met oranje haar en een maniakale grijns, toen hij vijf jaar geleden 12 mensen doodschoot in een bioscoop in Aurora, Colorado, tijdens de nachtelijke vertoning van The Dark Knight Rising. Microvulkanen die laten zien dat er onder de maatschappelijke aardkorst een kolkende lavastroom klaarzit om uit te barsten.

Kan het ook andersom? Kan een superheld vraagtekens afvuren in plaats van kogels, kan hij u vragen waar de pijn zit, kan hij laten zien dat zijn kostuum niets anders maskeert dan zijn eigen kwetsbaarheid?

Transfo Collect onderzoekt in Lone Wolves hoe theater het podium en de straat op kan om de twijfels van de stad aan het licht te brengen. Batman, Gilgamesh, The Hulk en Wonder Woman die zich aan wildvreemden voorstellen: ‘Goedemorgen. Wij zijn superhelden. Wat kunnen wij voor u doen?’

View Event →
A WARM PLACE - Mondial du Théatre (Monaco)
Aug
26
8:00 PM20:00

A WARM PLACE - Mondial du Théatre (Monaco)

Een voorstelling van en met oa Roel Faes.

A WARM PLACE is een getuigenis. Het is een document over angst en depressie. Het is een beeldende monoloog doorspekt met dans en dreunende en fluisterende muziek van Nine Inch Nails.Het gaat over de spiegel die we onszelf en anderen voorhouden, over jezelf te proberen begrijpen en over contact. A WARM PLACE wil de binnenkant van depressie tonen.

MEER INFO:

View Event →
A WARM PLACE - Mondial du Théatre (Monaco)
Aug
24
to Aug 25

A WARM PLACE - Mondial du Théatre (Monaco)

Een voorstelling van en met oa Roel Faes.

A WARM PLACE is een getuigenis. Het is een document over angst en depressie. Het is een beeldende monoloog doorspekt met dans en dreunende en fluisterende muziek van Nine Inch Nails.Het gaat over de spiegel die we onszelf en anderen voorhouden, over jezelf te proberen begrijpen en over contact. A WARM PLACE wil de binnenkant van depressie tonen.

MEER INFO:

View Event →
PRETARE - Eduardo Ripani
Jul
27
to Aug 4

PRETARE - Eduardo Ripani

Pretare is een dorp in het Italiaanse Arquata del Tronto. Het werd in 2016 vernietigd door een aardbeving die heel centraal Italië trof en de streek nagenoeg onbevolkt achterliet. Edoardo Ripani, zelf van Italiaanse komaf, ging naar de geteisterde regio en ontmoette er mensen met hun verhalen, maar zag ook planten en bloemen en las Mountain Language, een eenakter van Harold Pinter.


Het resultaat is een documentairevoorstelling waarin Ripani de Italiaanse Silvia Nives Vincitorio op het podium uitnodigt. Ze vertellen het verhaal van een aardbeving die de geschiedenis van het kleine Italiaanse dorpje Pretare voor altijd heeft veranderd.

VAN: Edoardo Ripani.
MET: Silvia Nives Vincitorio, Edoardo Ripani.
OPLEIDING: 3e bachelor RITCS, regie, 2017.
In het kader van BRUS | OOST, een samenwerkingsproject met de VlaamseGemeenschapscommissie.

View Event →